You can never be too pale or too skinny - Beauty standards in Asia

lauantai 5. marraskuuta 2016

Euroopassa naureskellaan aasialaisille turisteille, jotka suojautuvat auringolta sateenvarjojen kanssa. Täällä nauretaan puolestaan minulle, kun seison auringossa aina mahdollisuuden tullen. Jos seisomme liikennevaloissa, tajuan yhtäkkiä, että kaikki kaverini ovat pari metriä kauempana varjon suojassa.
   Ruskettunut iho on Aasiassa yhtä iso paha, kuin Euroopassa se häpeä jos on ollut lomalla etelässä ja palaa kalpeana takaisin kotiin. Siinä missä länsimaissa ruskettuneisuus = varakkuus, koska voi matkustaa, on Aasiassa yhtälö vielä kalpeus = varakkuus, koska ei tarvitse tehdä töitä ulkona. Itse olen kuullut koko elämäni kommentteja valkoisuudestani ja kuulen vieläkin. Nyt vain sävy on hyvin erilainen.

Kiinalaisia julkkiksia

Kaikista tärkein kauneusihanne Aasiassa kuitenkin on laihuus. Länsimaissa kampanjoidaan sen puolesta, että kaikki vartalomallit hyväksytään, Aasiassa sinulle kerrotaan päin naamaa, että olet lihava. Turha siis täällä yrittää kalastella kehuja "oon niin läski" -tyylillä, saat nimittäin todennäköisesti kuulla vain myötäilyä. Ei kukaan ala väittämään vastaan, ellet ole oikeasti laiha. Ja laihalla en tarkoita sitä, mitä me länsimaissa pidämme normaalien ihmisten laihuutena. Aasiassa, esim. koulussani, keskiverto tyttö on niin laiha, ettei montaa saman kokoista näe Suomessa. Etsiessäni kuvia tähän postaukseen laitoin hakusanaksi "skinny" ja jouduin selata todella pitkään löytääkseni niin laihoja ihmisiä, että ne vastaavat idän ihanteita.

Valehtelisin jos sanoisin, ettei tällä langanlaihuuden ihannoinnilla olisi mitään vaikutusta minuunkin. Aasiassa olen vain huomattavasti isompikokoinen verrattuna muihin kuin Suomessa ja se on aika turhauttavaa, koska en voi muuttaa luiden ja lihasteni kokoa. Joillain aasialaisilla on niin pieni ruumiinrakenne, että ihan mahdotontahan sellaisen kanssa on kilpailla. Hassua miten erilaiseksi "muuttuu" vain yhden lentokonematkan jälkeen. Miten toisessa päässä olen kuin aivan eri vartalotyypin omaava, vaikka todellisuudessa vain ihmiset ympärilläni ovat eri kokoisia.
   Vaikka tämän asian sanominen onkin länsimaissa tällä hetkellä vähän no no -listalla, sanon sen silti: haluan olla laiha. Kiinassa ylimääräisiä kiloja karttui parista viiteen ja jo ennen niitä kiloja olisin mieluusti ollut hieman hoikempi. Nyt olen mielestäni laihin, mitä olen koko elämäni aikana ollut ja en voi väittää, etteikö se tuntuisi hyvältä. Koen jopa sulautuvani massaan paremmin kuin kolme kuukautta sitten.

Kiinalaisia laihuuteen liittyviä challegeja

Länsimaissa ihaillaan tiimalasi-vartaloa, mutta täällä se on kaikkien mahdollisimman kauheiden piirteiden yhdistymä. Kardashianeja pidetään kamalan näköisinä (ja tiedän, ettei länsimaissakaan ihan niin pitkälle mennyttä vartalonmuokkausta pidetä yleisesti hyvännäköisenä, mutta heidän piirteensä minimaalisempina ovat monen tavoite) ja kun olen kertonut länsimaalaisten unelmien vartalosta, sanovat kaverini "hyi". Tiedätte varmaan sen ison, pyöreän pyllyn ihannoinnin? Noh, täällä sitä ei todellakaan ole. Takamusta ei moneltakaan löydy ja kerrankin voin itsekin pitää shortseja tuntematta pientä häpeää hah. Aasiassa oikeastaan tavoitellaan lapsenomaista vartaloa, turha siis naureskella muodottomille aasialaiselle. Täällä nauretaan ihan samalla mitalla takaisin.

Vaikka länsimaalaisten vartalonmalli ei aina ihan vastaakaan aasialaista, ihaillaan täällä länsimaalaaisia todella paljon. En voi edes kertoa, kuinka monta kertaa hiuksiani, silmiäni ja ihonväriäni on kehuttu. Suuret silmät, korkea nenä, korkeat poskipäät ja V-muotoinen leuka ovat se, mitä kutsutaan kauneudeksi täällä. Hyvin harvalla aasialaisella nämä kaikki piirteet ovat luonnostaan, mikä varmasti osittain selittää kauneusleikkausten suosiota. Poikaystäväni kieltää asian vahvasti, mutta sanoisin, että todella suuri prosentti aasialaisita julkkiksista on käynyt leikkelemässä itseään.
   Omissa porukoissani kauneusleikkauksia pidetään vähän liioiteltuina, mutta kaverin kaveri kuulemma haluaisi tehdä vaikka mitä kasvoilleen ja oman käsitykseni mukaan Koreassa kauneusleikkaukset ovat todella yleisiä ihan tavallisille ihmisillekin. Toisaalta, kyllä minunkin kaveriporukassani ulkonäön parantelua näkyy, esim. pari kaveria käyttää silmäluomiteippiä, joka tekee double eye lidin ja kaksi ystävääni on tilannut netistä jotain ainetta, joka päivittäin käytettynä tekee halutun ruumiinosan laihemmaksi. Värillisten piilolinssien käyttö on niin yleistä, etten montaa mustasilmäistä päivittäin kohtaa.

Puoliksi aasialaiset ja puoliksi valkoiset ihmiset ovat varmaan se ryhmä, jota ihaillaan täällä kaikkein eniten (olen kuullut puolituntemattomilta ihmisiltä kommenttia siitä, kuinka saan "mixed" lapsia poikaystäväni kanssa :DDD) ja kiinalaisissa julkkiksissa on paljon 1/2 tai 1/4 valkoisia tai kiinalaisten vähemmistöjen kanssa miksattuja henkilöitä. Aasiassa ihmiset ovat yleisesti aika samapiirteisiä verrattuna esim. valkoisiin, joilla voi olla keskenään todella erivärisiä hiuksia ja silmiä, joten massasta erottuminen ei ole niin helppoa. En siis yhtään ihmettele, miksi ulkonäköön ja sen muokkaamiseen kiinnitetään niin paljon huomiota.

Lisää kiinalaisia julkkiksia

Aasiassa halutaan olla nuoren näköisiä, söpöjä ja kilttejä, länsimaissa taas halutaan näyttää ikäistään vanhemmalta, olla seksikkäitä ja täynnä asennetta. Aasiassa meikkituotteiden suosio on ihan eri sfääreissä kuin länsimaissa, mutta silti kun katsoo aasialaista ihmistä, ei hänellä ole tumman punaisia huulia, countoroitua naamaa ja smoky eye -meikkiä. Täällä halutaan näyttää luonnollisilta ja suloisilta. Moni ei käytä mitään silmämeikkiä, mutta huulipunat ovat suosittuja - ei räikeät sävyt siis. Kaverini ostelevat huulipunia ihan koko ajan ja ovat valmiita maksamaan niistä maltaita. Myös ihotuotteet ovat suosittuja. Kun länsimaissa on ihmisiä, jotka käyttävät liian tummaa meikkivoidetta ja näin heillä on liian tumma naama verrattuna vartaloon, on Aasiassa tyttöjä, joiden naama on valkoinen ja muu vartalo sitten tumma. Samat meikkiongelmat siis, eri päin vain.


Selfiet ovat suosittuja, halusit sitä tai et. Aasiassa selfiet kuitenkin eroavat yleensä todella paljon länsimaalaisista selfieistä. Snapchat on tuonut "eläinfiltterit" koko maailman suosioon, mutta tiesitkös, että Aasiassa moni laittaa filtterin päälle ottaessaan kuvaa "normaalisti" tai ottaessaan kuvaa kavereidensa kanssa? Korvien ja nenän lisäksi filtterit usein blurraavat naamaa, tekevät siitä valkoisemman ja suurentavat silmiä. Monien filttereiden kanssa näytän itse niin epäaidolta ollen aivan paperinvalkoinen ja niin suurisilmäinen ettei mitään rajaa, mutta aasialaiset näyttävät usein suht. luonnollisilta. Suosituimmat filtteri-appit ovat Faceu ja Snow. Molemmissa saa lisärekvisiittaa (pari pöllitty suoraan snapchatista :D) ja näyttöön voi lisätä myös kauneutta parantavia efektejä, jotka eivät välttämättä paljasta katsojalle olemassaoloaan.
   Peruskuvien muokkauksen taivas - tai helvetti - on kuitenkin Meitu xiuxiu. Tässä appissa et ainoastaan voi tehdä itsestäsi valkoisempaa, blurratumpaa , suurisilmäisempää ja tehdä kaikenmaailman perusmuokkaukset kuten luomien ja tummien silmänalusten poistamisen, mutta voit myös tehdä itsestäsi laihemman ja/tai pidemmän. Kyllä. Annappas kun näytän kaksi parissa sekunnissa väsättyä esimerkkiä:

Muokattu: silmien koko, ihonväri, pieni blurraus

Muokattu: jalat ja vyötärö laihemmat, jalat pidemmät

Naamakuvaa muokkasin sen verran, ettei se menisi läpi aidosta, mutta jos kokovartalokuvasta ei näkisi alkuperäistä versiota, en itse ainakaan osaisi aavistaa mitään - en siis, ellen tietäisi meitu xiuxiusta. En ymmärrä, miten ilmainen kännykkä appi voi tehdä niin hyvää jälkeä esim. laihentamisen kanssa!! Ja kuten sanottu, nämä kuvat tein kirjaimellisesti minuutissa, parempaa ja uskottavampaakin jälkeä saa siis aikaan (ja naamanmuokkaus jutut eivät oikein toimi valkoisille) Poikaystäväni mukaan miehet Kiinassa vihaavat meitua, tyttöjen profiilikuvat kun ovat aina sillä muokattuja, eikä koskaan voi tietää kuka ruudun takaa oikeasti löytyy. Enpä tiedä, tietääkö länsimaissakaan aina, kukan vastaan kävelee instagram-kuvien perusteella. Sentään ihan extremeihin kuvanmuokkauksiin ei tavalliset ihmiset ole vielä lähtenyt mukaan.
6 kommenttia on "You can never be too pale or too skinny - Beauty standards in Asia"
  1. Aika hurjilta kuulostaa noi kauneusihanteet siellä kyllä! :o Itselle on tosi vieras ajatus lähteä kuviani instagramfilttereitä enempää lähteä muokkailemaan ja vaikka länsimaalaiset kauneusihanteetkaan ei aina ihan realistisia ole, niin onhan tuo meno siellä nyt vielä ekstriimimpää. Puhutaanko siellä päin ollenkaan esim. syömishäiriöistä ym? Voisin jotenkin kuvitella, että tuollaisessa ympäristössä on helppo vetää koko homma överiksi. Niin ja sekin piti sanoa, että tosi mielenkiintoinen ja hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon!! Täällä kyllä kauneusihanteet on vedetty mun mielestä sata kertaa pidemmälle kuin länsimaissa ja täällä ei vielä kaiken lisäksi ole mitään tietoa "kaikki vartalotyypit ovat kauniita" -tyyppisistä projekteista.

      Oon itsekin aina miettinyt tota syömishäiriö-juttua täällä. Itse ainakin huomaan itsessäni piirteitä tosta överiksi vetämisestä Aasiassa asuessa ja siksi yritänkin aina pitää huolen, että tulee syötyä tarpeeksi. Mun mielestä täällä ei puhuta syömishäiriöistä yhtään ja jos olen niistä jotain sanonut, ihmiset on vähän ymmällään, mutta tietää kyllä jotenkin mistä puhun. Poikaystävä ei voi yhtään ymmärtää, miten toisen "kohteliaat" huomauttelut painosta mitenkään korreloituisivat mihinkään muuhun kuin terveeseen treenaamiseen lisäämiseen :D Mitä olen KPOP-tähtien dieeteistä lukenut, ei kyllä terve ihminen sillä tavalla söisi. Uskon, että syömishäiriöitä on aika paljon, mutta ne eivät ole näkyvillä, eivätkä ihmiset tiedä niistä hirveästi.

      Poista
  2. Oot kyllä niin hoikka ettei sun todellakaan tarvii laihduttaa!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha kiitos, enimmäkseen yritänkin vain syödä terveellisesti, en niinkään "laihduttaa" :) Vaikka laiha haluaisinkin olla, en koskaan menisi äärimmäisyyksiin tai yrittäisi tavoitella jotain, joka ei yksinkertaisesti ole mahdollista omalle kropalle. Ja tietystikin olen tyytyväinen jo nykyiseen tilaanikin!

      Poista
  3. Onpa mielenkiintoista kuulla näistä ja muutenkin kokemuksistasi aasialaisessa kulttuurissa!

    VastaaPoista